𝐋𝐢𝐝𝐭 𝐛𝐨𝐠-𝐦𝐞𝐭𝐚𝐝𝐚𝐭𝐚 101
Når vi skal klassificere bøger efter genre, målgruppe, indhold, går det ikke, at vi bare skrive uhyggelig bog om hund.
✨Vi har brug for detaljer. Ekstremt mange detaljer, der beskriver bogen på alle leder og kanter. Det er det, vi kalder metadata.
✨Vi har brug for at skrive detaljerne på samme måde. Det går ikke, at det hedder en gyser det ene sted og en uhyggelig bog det andet sted.
Det er det, vi kalder standarder (eller standardiserede klassifikationssystemer om man vil).
✨Vi har brug for at kunne dele informationerne på en let og sikker måde.
Det er det, vi kalder digital distribution eller dataudveskling.
𝐎𝐠 𝐡𝐯𝐨𝐫𝐝𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐫 𝐝𝐞𝐭 𝐮𝐝 𝐬𝐨𝐦 𝐦𝐞𝐭𝐚𝐝𝐚𝐭𝐚?
I den danske bogbranche bruger vi to standarder: THEMA og BIC.
Begge er internationale standarder, der har en præcis og detaljeret metode til at organisere bøger efter genre, emne og målgruppe. For at sikre at de internationale standarder passer til og er dækkende for de enkelte lande, er de nationale metadatagrupper også med til at forme standarderne.
Det er udgiveren selv (fra de største forlag til forfatteren med en enkelt bog), der udvælger og tildeler genrekoderne (THEMA og/eller BIC) til bøgerne, inden metadata sendes videre til næste led.
Kategoriseringen står aldrig alene. Den hænger altid sammen med andre metadataelementer, som titel, beskrivelse, nøgleord.
𝐇𝐯𝐚𝐝 𝐛𝐫𝐮𝐠𝐞𝐫 𝐯𝐢 𝐝𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭𝐚𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐭𝐢𝐥?
Bogen lander på de digitale boghylder, der svarer til genren. De digitale boghylder er også de webshops, der forhandler trykte bøger. Derfor er det ikke nok, at sige fiktion. Det er heller ikke nok at sige børnebog eller gyser. Jo bedre klassificeret din bog er, jo lettere blive den at finde og vælge for din målgruppe. Smart.
Metadata bruges også i anbefalingsalgoritmer, der målretter og anbefaler indhold til læserne, eller til at finde videnhuller (manglende indhold) af en bestemt type bøger.
Og de uhyggelige bøger med hunde? De kunne se sådan her ud i THEMA:
🐶Cujo: FKM; 1KBB-US-NEI
🐶Hunden Ib: YBCS; YBCH; 5ABK
---
(Note: Bibliotekernes arbejde med standarder, metadata og katalogisering er noget helt andet, men mindst lige så sejt! Spørg din bibliotekarven, næste gang I ses 😁)
hashtag#bogbranchen hashtag#metadata hashtag#ONIXforBooks hashtag#THEMAforBooks
Comments