Hvad kan vi forvente, hvis vi indfører nulmoms?
📖Lavere bogpriser vil styrke læsekulturen i Danmark, skabe et sundere bogmarked, hvor boghandlerne kan bevare bogens synlighed i bybilledet, og understøtter forfattere og forlags evne til at skrive og udgive nye bøger.
📖Europaparlamentet "opfordrer til, at bøger bliver fritaget for moms i medlemsstaterne, uanset deres format eller hvordan de tilgås, for at støtte videnøkonomien, tilskynde til læsning og fremme læsningens livslange gavnlige virkning"
Men sådan lidt mere konkret?
✨Nulmoms vil føre til lavere forbrugerpriser og dermed øget salg - også for bøger.
Et case studie fra Sverige:
I 2001 sænkede Sverige momsen på bøger fra 25 % til 6 %, hvilket førte til lavere priser og et salgsløft på 16 % året efter.
Det gav også et tab på 600 millioner SEK i indtægter for staten, men øget omsætning fjernede behovet for økonomisk støtte til boghandlere i afsides områder.
✨Det er svært at bevise korrelation mellem lavere bogpriser og øget læsning/læseglæde - der er for mange andre faktorer, der spiller ind til at man kan lave en isoleret vurdering.
✨Selvom øget salg som følge af nulmoms måske kun er midlertidig, så vil det indirekte kunne finansiere den pukkel mange forlag står over for ift. at modernisere deres arbejdsgange, så de kan stable mere bærdygtige forretninger på benene.
✨Nulmoms som økonomisk greb er mest effektivt, når det kommer forbrugeren til gode (og ikke bliver en pocketing-solution for virksomhederne, der bruger lejligheden til at hæve prisen lidt)
(Er det her et godt sted at sige noget om de frie bogpriser, og hvordan forhandlerne behandler bøgerne i deres butikker? Nej, Jeg gemmer den til senere.)
Kan vi ikke bare se, om det har virket i andre lande?
Jo, vi kan godt kigge på, hvordan det har virket i andre lande at indføre reduceret eller nulmoms, men vi kan ikke en-til-en bruge det til at sige, om det vil virke på samme måde i Danmark.
Fordi:
De lande, der har arbejdet kulturpolitisk med moms, har gjort det på forskellige tidspunkter og forskellige måde.
Hvis det er indført inden for de seneste 2-3 år, er data ikke indsamlet og komplet nok til at man kan arbejde med det. Hvis det er inden for 5 år, er det stadig svært at bruge det konkluderende ift. om indgrebet har virket. (Der gik 6 år mellem casestudiet i Sverige og den økonomiske rapports analyse.)
Vi har heller ikke nok komplet data endnu til at det bliver statistisk retvisende at tage beslutninger ud fra. Offentlige institutioner kan have andre data og eksperter der kan arbejde med analyse af data på det niveau, som vi almindelige mennesker må vente på.
Som studiet om reduceret moms på bøger er inde på, er det nærmest umuligt at analysere et helt markeds udvikling ud fra ét enkelt tiltag. Reduceret moms vil måske blive fulgt op af en kampagne om læsning, samtidig med en papirkrise, der gør produktionen dyrere, samtidig med at der udkommer en international bestseller, der rykker væsentligt på årets samlede omsætning for branchen.
Men derfor vil jeg prøve alligevel.
Next stop: Dataindsamling 🥳
Comments